Padel banen in 't Gooi!

Baan reserverenPadel Lesinformatie

 

 Welkom bij PadelClub Bussum

Est.2020

 

Padel is een snelle sport met dynamische elementen uit squash en tennis. Laagdrempelig, sociaal en de ideale sport voor elke leeftijd. Reserveer eenvoudig een padelbaan, zonder lidmaatschap! Liever eerst een les? Bekijk de mogelijkheden voor u!

 

Nieuws

Padellen. Leuk! Een keer proberen ?

Padellen. Leuk! Een keer proberen ?

Op zaterdag 16 september 2023 organiseren we wederom de maandelijkse PadelClinic voor spelers die graag bekend willen raken met deze OH ZO LEUKE RACKETSPORT Groepsgrootte max. 8 spelers. Onze padelleraar Arthur introduceert u in de wereld van Padel : De padel...

Lees meer
Gooisch Padel Open

Gooisch Padel Open

EEN TOERNOOI VOOR TOPPERS ÉN RECREANTEN Op 8,9 en 10 september a.s. organiseert PadelClub Bussum het 3 daags Gooisch Padel Open toernooi. Een puntentoernooi via de KNLTB. U kunt zich inschrijven via de KNLTB toernooi kalender. Om in te kunnen inloggen in de...

Lees meer
KNLTB Najaarscompetitie Padel 2023

KNLTB Najaarscompetitie Padel 2023

De competitie start 15 September en de inschrijving is geopend tot 14 juli 2023 AANMELDEN U kunt zich inschrijven voor de najaarscompetitie, de inschrijving sluit op Vrijdag 14 Juli 2023. Wij kunnen maar enkele teams mee laten doen dus plaatsing gaat op volgorde van...

Lees meer

Wat is Padel?

  

Padel is de snelstgroeiende sport in Nederland en enorm leuk voor spelers van alle leeftijden. Padel is een racketsport met veel kenmerken van tennis en squash. Deze combinatie staat garant voor snelle en spannende rallies en raakt daardoor steeds mee in trek bij tennissers, squashers en racketsportliefhebbers in het algemeen.

Padel is in Spanje en Zuid-Amerika razend populair en begint zich langzamerhand ook in Nederland te ontwikkelen tot een serieuze sport met een groeiend aanbod aan competities en toernooien. Het spel wordt gespeeld als dubbelteam op een veld dat is omgeven door een glazen wand en een hekwerk. Het spel wordt gekenmerkt door snelle actie waarbij reactievermogen en inzicht van essentieel belang zijn.

Omdat deze sport zo in opkomst is, maar nog niet bij iedereen even bekend, hebben we de spelregels van Padel voor je op een rijtje gezet en informeren we je graag over de geschiedenis van Padel.

 

De geschiedenis van Padel

De sport ontstond in 1969 in de Mexicaanse badplaats Acapulco. De bedenker van padel, Enrique Corcuera, was een rijk zakenman. Hij had thuis niet genoeg plaats om een tennisbaan te laten plaatsen, dus bedacht hij een soortgelijke sport. Hij bakende een terrein van 10 op 20 meter af met 3 tot 4 meter hoge muren. Een net scheidde beide zijden. Aangezien het veld kleiner was, dacht hij eraan om niet met tennisrackets te spelen, maar met kleinere houten rackets.

Aanvankelijk werd padel alleen gespeeld door de Mexicaanse elite, maar via Alfonso De Hohenlohe, een Spaanse vriend van Corcuera, belandde padel ook in Spanje. De Hohenlohe introduceerde de sport in Marbella, waar in 1974 de eerste Europese padelclub werd opgericht. De eerste spelers waren rijke vrienden van De Hohenlohe. De promotie via koning Juan Carlos en Manolo Santana, voormalig Wimbledon-winnaar, deed de groei drastisch versnellen. Toen nadien een andere vriend van De Hohenlohe, Julio Menditengui, padel naar Argentinië bracht, kwam de ontwikkeling in een versnelling.

In Argentinië groeide padel uit tot een nationale sport met meer dan 10.000 banen en 2 miljoen beoefenaars. In Spanje werd het aantal van 1 miljoen reeds bereikt in de jaren 90, en is het momenteel de tweede populairste sport na voetbal met 5 miljoen beoefenaars. Het is één van de snelst groeiende sporten ter wereld, met wereldwijd ongeveer 10 miljoen beoefenaars (december 2014). Spanje en Argentinië blijven voorlopig ook de toplanden in de internationale competitie.

Het eerste wereldkampioenschap werd georganiseerd in 1992 in Sevilla met delegaties uit 11 landen uit Europa en Amerika. Sindsdien vindt het tweejaarlijks plaats. Andere grote toernooien die ook tienduizenden toeschouwers trekken zijn de Europacup, de Padel Pro Tour (Spanje en Argentinië) en de Tri-Nations Cup in Latijns-Amerika

De spelregels van Padel

Een goede grip op de spelregels van Padel zorgen ervoor dat je maximaal kunt genieten van dit fantastische spel. We hebben daarom de spelregels van Padel voor je op een rijtje gezet

Scoreverloop
Het scoreverloop bij padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, met deuce bij 40-40. Bij deuce moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen.

Padelwedstrijden zijn meestal ‘best-of-three’, oftewel tot twee gewonnen sets. Een set wordt gewonnen door het team dat als eerste zes games wint, met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tie-break gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten, met twee punten verschil.

Opslag (service)
De opslag moet onderhands. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen en wordt daarna afwisselend van links en rechts geslagen. Men laat de bal eenmaal stuiteren achter de servicelijn (die het servicevak van 7x5m begrensd), tussen de middellijn en de zijwand. Bij de opslag geldt dat men de bal onder of ter hoogte van zijn of haar middel moet raken.

De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiteren. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (foutservice). De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Zodra de bal correct in het servicevak heeft gestuiterd en correct is geretourneerd, komen beide speelhelften van 10x10m in het spel. Als de bal bij een eerste of tweede service het net toucheert en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Spelverloop
Tijdens rallies mag de bal slechts eenmaal het speelveld raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiteren of hem te volleren. Als de bal stuitert moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuiterd mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken, voordat hij teruggespeeld wordt. De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen.

Als de bal het hekwerk raakt, voordat hij over het net komt, is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaliter een punt. Soms is er een regel die het spelers toelaat de bal van buiten de baan terug te spelen.

Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuitert of een speler op een andere manier de regels overtreedt.

PadelClub Bussum

SQUASH & WELLNESS  Premium HealthClub faciliteert de PadelClub Bussum. U hoeft geen lid te zijn van S&W om te kunnen de spelen op de Padelbanen van PadelClub Bussum. U kunt wel gebruik maken van de faciliteiten van S&W bij het boeken van de Padelbanen. Als lid van S&W ontvangt u  korting op uw boekingen (vraag naar de voorwaarden bij de servicebalie). Naast het gekozen PAY & PLAY concept onderzoekt S&W nog de mogelijkheden voor competities en toernooien die kunnen plaatsvinden zowel voor de K.N.L.T.B. als NPB (Nederlandse Padel Bond).

Liever eerst een les?

Of u nu wel racketbal ervaring heeft of niet, u kunt natuurlijk indien gewenst een Padelles boeken via de servicebalie. Onderstaand informeren wij u over de verschillende mogelijkheden hiervoor.

Meer informatie

Pin It on Pinterest